Заїкання. Хто винен і що робити
теги взрослый, дети, причины, школьник

Наш син цього року пішов до школи. Вчиться він добре, був би взагалі відмінником, якби не заїкався. Чоловік вважає, що в першу чергу це - проблема спілкування, оскільки сам з собою Олексій розмовляє абсолютно нормально. На жаль, в нашій поліклініці немає лікарів, до яких можна звернутися з такою проблемою.
Тому було б цікаво прочитати думку фахівця про причини і сучасні методи лікування заїкання на сторінках «Семейного совета». Думаю, що це буде цікаво всім сім'ям, де дітвора страждає від заїкання.
Сім'я Комарових, с. Маслівка, Тамбовський район

ЛИСТ нашої читачки ми попросили прокоментувати директора Науково-дослідного центру Біокібернетики Андрія БЛУДОВА.

ПРОБЛЕМА заїкання (логоневрозів) завжди турбувала людей. Адже нещасні хворі у всі часи відчували себе викинутими з суспільства. Лікарі багато століть шукали способи найбільш ефективного лікування.

За даними Британської асоціації тих, хто заїкаються (British stammering association) до 10% жителів Європи стикаються з тими або іншими мовними проблемами, які частіше зустрічаються в дитячому віці. Аналогічна ситуація спостерігається і в Росії. Причому заїкання у чоловіків зустрічається в три-чотири рази частіше, ніж у жінок, що пов'язане з особливостями взаємодії правої і лівої півкуль мозку.

Зусилля, які прикладалися до подолання заїкання, зробили багато людей з мовними проблемами, дійсно, знаменитими. Демосфен став блискучим оратором, Наполеон легендарним полководцем, Уїнстон Черчилль прем'єр-міністром Великобританії, Мерілін Монро кумиром поколінь, а Брюс Уїлліс «міцним горішком» і т.д.
Навколо проблеми заїкання існує немало міфів. Головний пов'язаний з підміною причинно-наслідкових зв'язків.

Багатьма фахівцями вселяється думка про те, що заїкання це проблема спілкування, оскільки в більшості випадків воно посилюється при спілкуванні і часто відсутнє при розмові «наодинці з собою». Насправді, у тих, що заїкаються просто є підвищений фоновий тонус рухового мовного центру. От чому навіть природні емоції, властиві всім нормальним людям під час спілкування, активують роботу центру, контролюючи його, і починаються спазми. Тобто потрібно працювати з тонусом мовного центру, а не лікувати «неправильну» психологію спілкування.

Так все ж таки, чому?
В основному із-за неузгодженості півкуль мозку.

Дослідивши декілька тисяч пацієнтів, ми встановили, що у 65% є наступний дисонанс: провідне око ліве («історичні» лівші), провідна рука права. Як правило, заїкання виникало у віці 5–7 років у момент акцентуації руки, коли дитина вчилася малювати і писати. Дійсною причиною виникнення даного виду заїкання є чинник перенавченого лівшизма. Причому перенавчання найчастіше носить наслідувальний характер. Це перший тип заїкання.

При другому типі у пацієнта провідне око праве, пише він також правою рукою, а заїкання виникає у момент формування асоціативного центру. Тобто в 2–4 роки, іноді практично відразу після того, як дитина почала говорити. Часто цей тип заїкання називають природженим, і воно пов'язане з особливістю роботи медіаторів мозку. До другого типу також можна віднести заїкання, що виникло в пізнішому віці після перенесеного наркозу, інтоксикацій і т.п. За нашими даними, другий тип заїкання виникає в 25% випадків. Як і перший, він розвивається поступово.

А ось третій тип, яким страждають 10% заїк, розвивається відразу, в один день. Він пов'язаний з психічною травмою.

Як перемогти «ворога»?

Образно його можна представити у вигляді гомункулуса або чоловічка Пенфілда.
Його пропорції відповідають уявному розташуванню нашого тіла в корі головного мозку. Біля третини займає кисть руки, ще третина губи, мова, гортань, тобто мовний апарат, решта тіла непропорційно мале. Саме тому, логопедичні методики розділяються на два великі напрями: ті, які обов'язково використовують кисть наприклад, методика Андронової-Арутюнян, і ті, які використовують контроль дихання і мовного апарату, наприклад методика Стрельникової.

From Заикание news

Також для «боротьби» з чоловічком Пенфілда використовують численні гальмівні методики, що знижують підвищений тонус мовного центру: від транквілізаторів, сугестії і гіпнозу до акупунктури, фізіо-, психо- і фітотерапії. Від уповільнення темпу мови через ритмизацію і співучість до тривалого мовчання. Всі ці методики, придумані лікарями і логопедами, також підходять для лікування заїкання.

Проте існують ще і інші методи, які не гальмують, а перебудовують роботу мовних центрів. Про це в нашому наступному випуску.

Ключевые слова: заикание, причины

Еще рекомендуем:
А могут ли дельфины помочь в лечении заикания? Оказалось, могут. Оказалось, что дельфины каким-то образом дают толчок для запуска механизмов, которые активируют кору головного мозга. Общение с дельфинами помогает детям преодолеть проблемы в общении с детьми и взрослыми.

Начало изучения заикания как одной из форм невроза было положено опубликованием в 1889 году И.А. Сикорским результатов многолетних исследований по проблеме диагностики и лечения этого вида речевого расстройства, названного автором логоневрозом, впоследствии также получившим наименование "невроз Сикорского". Заикание и психотерапия. В своей работе автор впервые подробно описал внешние проявления различных неврологических вариантов логоневроза.

Настало время поговорить о «грязных» звуках. Знаете, что это такое? Странно, я-то думал, что это все знают. Да, и вы знаете. Только относите их не к «грязным» звукам, а к «грязным», «нечистым» словам.





Нравится
0
"Заїкання. Хто винен і що робити"
защита от плагиата Copyright © 2011 Лечение заикания и логоневрозов в Киеве. Копирование разрешено только при установке ссылки на Zaikanie.net.ua