Чому той, що заїкається говорить "не своїм" голосом
теги дети, причины, школьник

Заикание.NET:Не свій голос
Після публікації трьох статей, в яких директор НДЦ Біокібернетики Андрій Блудов роз'яснював механізм заїкання, в редакцію продовжують поступати листи з питаннями. Сьогодні Андрій Анатолійович продовжить відповіді на них, пояснить які зміни відбуваються з голосом людини, яка заїкається.

Що таке «свій голос»?
Для того, щоб описати патологічні зміни в голосі, необхідно чітко визначити, яким він повинен бути в нормі.

Не дивлячись на неповторну унікальність кожної людини, існують загальні принципи розвитку голосу, його мутації і становлення. У кожному віці природа вибирає один з декількох можливих анатомічних резонаторів організму і робить його ведучим, головним. Вибір залежить від віку і гормонів, які визначають довжину голосових зв'язок, спадкових анатомічних особливостей і т.д.

Цікавий факт: якщо розрахувати довжину звукової хвилі крику новонародженого, то виходить, що вона рівна довжині хребта його мами. Таким чином, мама у прямому розумінні «спинним мозком відчуває» голос свого малюка. І ще один «містичний» збіг. Висота стандартного камертона, по якому настроюють всі музичні інструменти (нота ля) першої октави також співпадає з висотою крику новонародженого.

До шести років голос дитини стає приблизно в два рази нижчим, а діапазон збільшується на октаву. Наступний етап це мутація голосу, коли в період статевого дозрівання відбуваються кардинальні зміни в анатомії і гормональному статусі. Плюс ще одна октава чергове пониження висоти голосу. І останній раз вона знижується в віці близько 18 років, знаменуючи собою остаточне фізіологічне дорослішання організму. Кожному періоду властиві свої небезпеки і шанси, що змінюють перебіг логоневроза або заїкання.

Мутація голосу, є сприятливим періодом для корекції заїкання. І ось чому. Пригадаємо, що заїкання пов'язане з підвищеним тонусом рухового мовного центру Брока, який керує, крім усього іншого, тонусом голосових зв'язок, викликаючи їх спазми. Якщо провести аналогію між голосовою зв'язкою і струною, то неважко зрозуміти, що підвищений тонус голосових зв'язок це перетягнута струна, яка звучить неприродно високо. Саме тому у тих, що всіх заїкаються ми виявили вищий голос, ніж слід було чекати виходячи з їх анатомії.
Під час мутації голосу відбувається збільшення довжини голосових зв'язок, тобто збільшення довжини струни і пониження основного тону. З'являється шанс зниження спастичної готовності, і було б грішно ним не скористатися.

Виникає природне питання - виходить, що люди з низькими голосами не заїкаються? Саме так і є, як показала практика і наші спостереження. Ви не почуєте серед чоловіків, що заїкаються, бас або приємний чоловічий баритон. За свій багаторічний досвід я тільки один раз бачив дівчину з глибоким жіночим голосом і вельми незначними вимовними проблемами, і ці проблеми виникали тільки у момент хвилювання, коли її голос збивався на вищий. Ми проаналізували динаміку висоти голосу в процесі мовлення наших пацієнтів і з'ясували, що безпосередньо перед моментом заїкання з'являється могутній спазм гортані і надмірне натягнення голосових зв'язок, що на долю секунди приводить до підвищення голосу майже в два рази на октаву! Якщо цей короткий період розтягнути в часі вдесятеро, ви почуєте вищання.

Все вищесказане можна звести до нескладної формули: якщо висота голосу знаходиться в «спастичній зоні» рано чи пізно чекайте спазму.

Як поставити голос і усунути заїкання
У центрі ми ставимо висоту голосу після анатомічних вимірювань наших пацієнтів, додатково визначаючи довжину хребта і деякі інші параметри це наше ноу-хау. Можу сказати тільки, що в знаходженні антропометричних відповідностей використовується принцип «золотого перетину», як це робив Леонардо да Вінчі.

Щоб повноцінно навчитися володіти своїм мовленням, необхідно побачити, як працює мовний апарат. На дисплеї комп'ютера пацієнт бачить роботу його власних голосових зв'язок, «ідеальну» зону і «зону спастичної готовності». Для маленьких пацієнтів висоту голосу лікар настроює в пасивному режимі.

Ключевые слова: заикание, голос

Еще рекомендуем:
Известен факт, что большинство заикающихся – особи мужского пола. Почему? Почему мужчины подвержены заиканию в четыре раза чаще, чем женщины? Я долго искал ответ на этот вопрос, но никак не находил более-менее обоснованный ответ. И вот недавно я натолкнулся на интересные размышления, с которыми хочу вас познакомить.

ПРОБЛЕМА заикания (логоневрозов) всегда беспокоила людей. Кто виноват и что делать? Ведь несчастные больные во все времена чувствовали себя изгоями общества. Врачи много веков искали способы наиболее эффективного лечения.

Давайте внимательно рассмотрим те ниточки, за которые может дергать этот гусь. Для того, чтобы успешно манипулировать человеком нужно его изучить. То есть, нужно покопаться в его жизни, узнать массу подробностей. Распознание манипулятора. Вот на этом его можно и раскусить.




Нравится
0
"Чому той, що заїкається говорить "не своїм" голосом"
защита от плагиата Copyright © 2011 Лечение заикания и логоневрозов в Киеве. Копирование разрешено только при установке ссылки на Zaikanie.net.ua