Де "ховається" заїкання
теги исследования

Продовження, початок в N 22 АиФ

НАГАДАЮ, про що йдеться. Встановлено, що заїкання пов'язане з підвищеним тонусом і перезбуджуванням рухового мовного центру, яке призводить до спазмів. Тому для лікування заїкання практично завжди використовують засоби, гальмуючі центральну нервову систему, включаючи медикаментозні і навіювання. Проте, оскільки заїкання найчастіше зустрічається у дітей і молодих людей, яким необхідно справлятися з підвищеними інтелектуальними і фізичними навантаженнями, стає ясним, що гальмування ЦНС не кращий вихід. Тим більше що після відміни гальмівної дії, через 2–4 тижні заїкання часто повертається.

Як обійтися без гальмування ЦНС?
Відкриття відбулося, як це часто буває, випадково. Свого часу НДЦ біокібернетики, виконуючи роботи за замовленням військових, розробляв методики програмного усунення розривів мови в реальному часі при технічних неполадках. І ось виявилось, що дані методики також можуть успішно застосовуватися для усунення розривів мови при заїканні. Цей «побічний» ефект нас вельми зацікавив.

Більш того, в нашому центрі досліджували спектр мовлення великої кількості що заїкаються і визначили області, де «ховаються спазми» обертони «відповідальні» за заїкання. Ці області показані на малюнку цифрою 1. А також області, недостатність яких робить голос людини, що заїкається, невпевненою і затиснутою. Це області 3 і 4.
From Заикание news

Дане відкриття, яке захищене міжнародним патентом, багато що пояснює. Наприклад, чому більшість людей заїкаються на приголосних і не заїкається на голосних і під час співу. Чому, коли людина, що заїкається, обурена і його мова раптом стає «яскравою», заїкання раптово зникає. Чому заїкання зменшується при переході на деякі європейські мови, в яких приголосні менш «вибухові», чим в російській, і взагалі, чому одні заїкаються саме на приголосній «с», а інші на «п».

Нам вдалося встановити складний взаємозв'язок між електроенцефалограмою, спектром мови і мовними спазмами. Ні у кого не викликало сумнів, що біоритми мозку, його частотні властивості знаходять віддзеркалення в частотах нашого голосу. Але ми на практиці довели, що позитивні зміни тембру і висоти голосу покращують характеристики електроенцефалограми.

Словом, ми знайшли спосіб, як в процесі корекції мовлення не тотально подавити роботу нервових мовних центрів, а вибірково перебудувати: прибрати «глухі» низькочастотні обертони, «відповідальні» за спазми і додати дефіцитні обертони, які роблять мову емоційною: в деяких випадках яскравою і впевненою, в інших м'якою і теплою.

Це виглядає так
На першому етапі ми використовуємо комп'ютер, навушники і мікрофон. Людина починає говорити в мікрофон, його мова виправляється комп'ютерною програмою «BreathMaker» і посилається в навушники вже виправленою. Тобто, наш пацієнт чує свою мову без розривів, без заїкання, як у здорової людини. Мимоволі відбувається автоматичне налаштування роботи всіх мовних центрів, і заїкання зникає. На другому етапі відбувається корекція мовлення при візуальному контролі, коли ми бачимо всі її переваги і недоліки на екрані монітора.

Що можна зробити самостійно

Можна дати і деякі практичні поради, як самостійно досягти правильного тембру мовлення. Але відразу обмовлюся - ці рекомендації більше підходять для старших школярів, які можуть спробувати свідомо змінити своє мововідчуття.

Ось три правила:

1. Все, що над голосовими зв'язками повинно бути розслаблено, включаючи м'язи губ, рухи яких не повинні бути надмірними.
2. Все, що під голосовими зв'язками повинно вібрувати, тобто під час мовлення потрібно відчувати легку вібрацію в грудях. Саме там утворюються обертони «протиотрута» від заїкання.
3. Висоту голосу потрібно трохи знизити для профілактики спазму голосових зв'язок.
Що ж до висоти голосу це окрема тема. На жаль, люди, що заїкаються, говорять, по суті, не своїм голосом, а вищим, ніж їм призначила природа, але про це в нашому наступному випуску.

Еще рекомендуем:
А наша задача очень прикладная: "Московский врач теперь доступнее, чем местный логопед". Заикание и телемедицина. Давайте вместе проделаем все шаги.

По этой теме «спецов» море. Как разговаривать с девушкой тебя научит любой... Нет, не научит. Хамить научит запросто, а вот построить беседу так, чтобы она была интересна обоим – это вряд ли. Вы, понимаете, что я говорю про «любого». Да и я не научу вас этому.

Вячеслав Тихонов и сам неоднократно вспоминал работу над этой ролью и моментом, когда его герой стал заикаться. Это только в анекдотах «легко» изображать заикающихся. На самом же деле все не так просто. Заикание и кино. Тихонов вспоминает, что «учиться» заиканию ему пришлось очень долго.



Нравится
0
"Де "ховається" заїкання"
защита от плагиата Copyright © 2011 Лечение заикания и логоневрозов в Киеве. Копирование разрешено только при установке ссылки на Zaikanie.net.ua